Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije

Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije združuje sommelierje profesionalce in skrbi za prenos znanj. Je poligon za slovensko in mednarodno sodelovanje.

Vinski svetovalci združeni društvu, so v zadnjem obdobju vidno intenzivirali svoje aktivnosti. Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, omogoča lažje doseganje ciljev in večanje prepoznavnosti  ter ugleda sommelierskega poklica.

V osnovi društvo združuje le sommelierje profesionalce. Drutvo ima redne člane sommelierje in izredne člane. Slednji lahko postanejo podporniki sommelierstva, gostinci, F&B managerji, kuharji, vinarji in ostali zainteresirani. Povezovanje in skupne aktivnosti za izboljšanje stanja v horeca in vinskem sektorju so vodilo pri delovanju.

Sedež društva se nahaja na Dimičevi 13 v Ljubljani na GTZ, Turistično gostinski zbornici Slovenije. Društvu, katerega delo usmerja izvršilni odbor, predseduje Robert Piuklavec.

Osnovni cilji delovanja so povezani z dvigom kulture omizja in kulture vina. Skrb za razvoj sommelierske stroke in širjenje novih znanj in dognanj uresničujejo vinski svetovalci pri svojem vsakdanjem delu in s srečanji na domačem in mednarodnem nivoju. Društvene aktivnosti so primeren poligon za izmenjavo strokovnih mnenj in usmerjanje članstva k napredku.

Člane društva prepoznate po svetlo zeleni uniformi. Organizirano se udeležujemo pomembnejših vinskih prireditev v celotni regiji. Tradicionalna so srečanja na Zavodu SloVino, na Pomurskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, ob Stari trti. na Festivalu vin v Ljubljani in na Festivalu Zagreb Vino.com.

Društvo skupaj poskrbi v sodelovanju z potovalno agencijo tudi za strokovne ekskurzije. Med drugim nas je organizirana pot vodila na Dunaj na obisk mednarodnega vinskega festivala Vievinum v palači Hofburg. Spoznavali smo lokalna avstrijskega vinsko kulinaričnega prepletanja, v renomirenem “heurige” na dunajskem Grinzingu. Večkrat smo se organizirano odpravili na sejem Vinitaly v Verono. Obiskali smo Modro in Bratislavo na Slovaškem in se družili s tamkajšnjimi sommelierskimi kolegi ter sodelovali pri promociji na prireditvi Slovenian Wine News by SloVino v Bratislavi in na slavnem gradu nad Prago na Češkem. Obiskali smo zamejske vinarje v Italiji in organizirano popotovali po avstrijski južno štajerski vinski cesti. Izvršilni odbor že snuje načrte za naslednje atraktivne društvene aktivnosti.

Dejan Baier